SOFTLINE 70 MB - мултифукционалната система на VEKA

30.06.2016

Мултифукционалната система на VEKA дава това, което обещава

 

SOFTLINE 70 MB на VEKA е необикновена многостранна система по отношение оптика, функционалност, енергийна ефективност и шумоизолация. Първият обект, изпълнен в Дортмунд, го доказва еднозначно. 

 

През 2014 г. VEKA представи новата система  като обещание за модерно фасадно решение на обекти. Сега вече има практическо потвърждение - в новия бизнес квартал на Дортмунд -  Stadtkrone Ost, е изградена първата офис сграда, оборудвана с иновативния продукт на VЕКА.  

 

Принципът на двукатната дограма

 

Поставената цел бе да се сведе почти до нула енергийното потребление за охлаждане и отопление на сградата и SOFTLINE 70 MB има решителен принос за това. Системата използва принципа на двукатния прозорец.Състои се от външен и вътрешен прозорец, като пространството от 36 мм помежду им е буквално мултифукционално, като в него могат да се разположат различни уреди и да изпълнява допълнителни фунции, напр. проветрителни или слънцезащитни модули. При техническото оборудване VЕКА предлага разнообразни индивидуални решения.

 

Интегриране в сградната автоматика

 

За обекта в Дортмунд бе избрано на външното крило плъзгане напред. Отвътре крило се отваря по типичния двуплоскостен начин. Комбинацията от двете крила с обща широчина 170 мм постига не само много добра топлоизолация, но и отлична шумозащита (45 dB). Всички прозорци са полуавтоматични и са напълно интегрирани в общата автоматика на сградата. За гарантиране във всеки един момент на оптимален светлинен и въздушен поток на покрива на сградата е инсталирана метеорологична станция. Сензори измерват вътрешната температура, концентрацията на  CO2 и влажността на въздуха. При обобщаване на постъпващата информация  сградното управление се грижи автоматично за това прозорците да се отварят или затварят, да се пускат или вдигат щорите и да контролира затъмнението посредством измение ъгъла на ламелите. Ако по този начин не може да се постигне оптимална температура и качество на въздуха, се включват проветрение, охлаждане или отопление.

 

 

Превъзходни енергийни стойности

 

Прозорците от SOFTLINE 70 MB на обекта в Дортмунд  имат коефицент на топлопреминаване  Uw от 0,69 W/m2K и по този начин покриват стандарта за „пасивна къща“. В зависимост от изпълнението може да се постигне топлоизолация Uw дори от 0,475 W/m²K. Икономията на енергия с помощта на прозорци VEKA при тази система е над 20 % в сравнение със стандартната  енергоефективна дограма.

 

 

 

Строителна информация за обекта:

 

пускане в експлоатация: 2015 г.

инвеститор: e + p + b Bauprojekte GmbH

надзор: Marc Klatecki/Ingenieurbüro Prof. Dr. Hauser GmbH
сграден мениджмънт: Beckhoff Automation

дограма: Athleticos West GmbH

обков: GU Gretsch-Unitas

прозоречна система: Softline 70 MB, VEKA AG

 

 

назад